Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

Валентин Ангелов и Петко Арнаудов

изложба живопис и скултура

от 12 юли до 7 август  2018 г.

Детайли

Подробна информация

С голямо удоволствие арт галерия Le Papillon представя творбите на двама автори, превърнали се в отличен тандем през годините след успешни съвместни изложби - живописеца Валентин Ангелов и скулптора Петко Арнаудов. Темата, обединяваща техните произведения е интригуваща вниманието на не само любознателния ум – „Важните неща“, провокирали творческия импулс в търсенията на двамата автори. Експозицията разкрива символиката, с която боравят – простичка и същевременно дълбока, обхващаща както видимото, така и невидимото за окото съществуване. А „важните неща“ са колкото общовалидни за всички, толкова и различни и строго индивидуални за всеки човек, определени от личният му мироглед и светоусещане. Те често се оказват онова малко нещо, което забелязваме спонтанно и асоциативно ни препраща към важен момент, емоция и случка, сякаш получаваме знаци – пътеводители в живота.

„На пръв поглед малки и незначителни предмети понякога се превръщат в особено важни и специални обекти, заредени с истории и чувства. Няколко раковини, малко кръгло камъче или черупката на мида могат да ни върнат летните спомени с дъх на море. Тогава с носталгия ще си припомним опаловите залези, топлите вечери и тихия шум на вълните. Стара рибарска кукичка ще ни заведе на онзи пуст плаж с две отдавна забравени лодки. Захвърленото в шкафа счупено ветрило може да разкаже чудни истории за мургави красавици. Едно сухо листо ще ни повика да навлезем в приказна гора, нашепваща легенди от минали времена.“, споделя идеите си Валентин Ангелов. Той е един от най-интересните съвременни български художници. Познат в областта на маслената живопис, графиката и илюстрацията. Преподава в Българо-датски колеж рекламен дизайн, илюстрация и приложна графика. И активният му творчески живот неминуемо дава отражение върху сюжетния образ на композициите му и изразните похвати, с които борави.

В тази експозиция ще се насладим на произведения в разнообразни техники, теми и посоки в творчеството на Валентин Ангелов. Освен мистичните си, често сюрреалистични живописни платна, той е подготвил няколко акварела и рисунки, вдъхновени от морето, от след ренесансови, а и от философски теми. Дълго могат да се съзерцават морските му нежни или активни, „опалови“ пейзажи, запечатали настроението от реалното или имагинерно пространство. Женските образи, изпълнени със сфумато усещане, но с ярки, контрастни декоративни маски, ни препращат в една сюрреална платформа, където барокови елементи се преплитат със съвременен изказ. Фината му детайлност и добрите рисувачески умения са в хармония на платното с експресивната четка на ярките цветове, които издават бурния му, емоционален свят. Цветовете си играят със светлината и сянката. Редуване на плътни и велатурни полета, създават усещането за живот.

Петко Арнаудов е скулптор, който не се ограничава само в областта на изящната бронзова пластика. През последните години изработва дизайнерски обекти като лампи, свещници и др. и също така се изявява в областта на дизайна и пространственото оформление. Често съчетава в даден обект няколко материала - топлотата и уюта на дървото с категоричността на метала и деликатността на стъклото. Умело превръща произведения на изкуството в интериорни дизайнерски решения, като им придава нов смисъл. Усещаме финото му чувство за хумор в гигантската рибарска кука, примамваща окото на зрителя. Хиперболизирани предмети от метал и дърво, като изразителността на перка на акула, риба от дълбините или дървен пъпеш объркват представата ни за реалност.

Изложбата "Важните неща" може да бъде видяна от 12-ти юли до 07-ми август 2018г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12. Включени са 14 живописни платна, 2 акварела, 6 рисунки на Валентин Ангелов и 8 скулптури и обекта на Петко Арнаудов. Силно чувствителното цветоусещане на художника се допълва от нестандартните идеи на скулптора, което превръща съвместните им изяви в добре балансирани и хармонични експозиции, въздействащи чрез различните си изразни средства, но в допълваща се симбиоза произведения.

Сподели
Шумът на морето

Живопис

Маслени бои, Платно

33 x 41

Архив
Утро

Живопис

Маслени бои, Платно

60 x 50

Архив
Поглед на вътре

Акварел , Живопис

Акварел, Хартия

22 x 35

Архив
Ренесансова дама

Акварел , Живопис

Акварел, Хартия

22 x 35

Архив
Старото пристанище

Живопис

Маслени бои, Платно

80 x 60

Архив
Музикален натюрморт

Живопис

Маслени бои, Платно

70 x 80

Архив
Испанка

Живопис

Маслени бои, Платно

50 x 70

Архив
Рибарското

Живопис

Акрил, Хартия

41 x 33

Архив
Опаловият час

Живопис

Маслени бои, Платно

80 x 60

Архив
Оброчище

Живопис

Маслени бои, Платно

60 x 80

Архив
Напред

Живопис

Маслени бои, Платно

46 x 54

Архив
Важните неща

Живопис

Маслени бои, Дърво

100 x 100

Архив
Оазис

Живопис

Маслени бои, Платно

30 x 55

Архив
Надграждане

Живопис

Маслени бои, Платно

50 x 100

Архив
Дамата с хамелеона

Живопис

Маслени бои, Платно

40 x 49

Архив
Две луни

Живопис

Маслени бои, Платно

80 x 60

Архив